Fenyvesek lordja

"Most olyan dolgot csinálunk majd együtt, amit biztosan nem fogsz unni. De mennyire, hogy nem! Félni fogsz néha, de unatkozni sosem!" -Robin
A Fenyvesek lordja, a Holdhercegnő című történet alapján írt fanfiction, Robin de Noir és Maria Merryweather története...

2020. október 27., kedd

A kis fehér ló

 A kis fehér ló, a Holdhercegnő alaptörténete

 Goudge a történetet egy évszázaddal megírása előtti idősíkba helyezte, 1842-be. Nem meglepő, ha megfigyeljük a női szereplőkre helyeződő hangsúly alapvető jellemzőit. Újra és újra az a hangsúly, hogy Máriának meg kell tanulnia elfogadni és megtestesíteni a női erényeket:

1.      Légy engedelmes!

2.      Ne tegyél fel kérdéseket!

3.      Légy áldozatkész másokért!

4.      Ne légy büszke!

5.      Bocsáss meg mindent!

6.      S mindenekelőtt: ne veszekedj!

 

A történetben a férfiaknál a nőket mindig jobban hibáztatják. Kivéve a nevelőnőt, mert az jámbor volt, szerény és engedelmes. Természetesen ez azt eredményezte, hogy elveszítette a szeretett férfit, és szolgává vált.

Miss Heliotrope kezdetben szegény pap lánya volt. A szegény embereknek szegényeknek kell maradniuk és boldognak lenniük, és nem szabad megpróbálniuk megváltoztatni társadalmi helyzetüket

A férfiak, olyan gonosz dolgokat csinálnak, mint például, hogy az a tervük, hogy visszaszerezzék örökös földjeiket, vagy a nyulak orvvadászata tűnik bűnüknek, és hogy a titokzatos és félelmetes fenyőerdőben élnek, a de Noir várban.

Holdszállás megihletésére állítólag a devoni Compton Castle ihlette Elizabeth Goudge-t.

http://vipauk.org/enter/muse/we/w19.html

 

A könyvnek Angliában van egy „gyűjtői” kiadása is színes táblákkal és térképpel is. C. Walter Hodges illusztrációival.

J.K. Rowlingnak is ez volt a kedvenc gyermekkori története.

2 megjegyzés:

  1. Szia Callie!
    Hm, egészen érdekes így gondolni a könyvre, hiszen ezek alapján akár egy kötelező olvasmány is lehetne. Vagy legalábbis ajánlott olvasmány.
    Lehetséges, hogy már ideje volna nekem is végigolvasni a könyvet. Nagyjából 6 éve próbáltam, akkor nem jött be annyira, bár az okokra már nem emlékszem. Talán a nyelvezet.
    Szerintem megvan még egy hely, ahová muszáj egyszer elmennem. Gyönyörű képek!
    Egyébként vicces belegondolni, hogy tulajdonképpen a fent említett pontok közül Marianak kapásból 4 szinte lehetetlen. :)
    《Bius》

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bius!
      Kevesen szeretik a történetet, egyrészt a nyelvezete, a kicsit erős vallásossága és a történet vontatottsága miatt is. A szereplők kevésbé kiforrott karakterek, mint a filmben. Legalábbis emlékeim szerint, bár én is tíz éve olvastam. Éppen a napokban gondolkodtam, hogy ideje lenne beszerezni egy saját példányt. :D Régen a DVD-hez adták a könyvet is, pont nem ahhoz a szériához, amit én kaptam...
      Olvasmányként nekem se volt kicsit se a kedvencem, ha nem készültem volna éppen egy fanfic oldalt felépíteni rá, biztos, hogy én se olvasom végig. :D
      Tekintve, hogy én voltam a régi Holdszálláson, (film), amit már régi fényében végleg elvesztettünk... nekem is új utazólista sor született. Meg kell nézni azt a kastélyt is!
      Marianak valóban nem voltak erősségei ezek az erények, de ő pont ettől lett az a karakter, akit nagyon-nagyon lehetett szeretni éppen ezért.
      Különben sose ment volna be az erdőbe :D
      Callie

      Törlés